Marosvásárhelyi Transylvania Repülőtér
21°C
19:32

BIZTONSÁGI ÁTVILÁGÍTÁS

A kellemetlen incidensek elkerülése érdekében, kérjük vegye fel a légitársasággal a kapcsolatot, amelyel utazni fog. A légitársaság minden szükséges információval szolgálni tud.

Minden utasnt és poggyászát a fedélzetre való felszállás előtti biztonsági ellenőrzéseknek kell alávetni, hogy megakadályozzák a légi jármű fedélzeten történő felkerülését bármilyen fegyver, robbanóanyag vagy más veszélyes tárgynak, amellyel jogellenes beavatkozást követhetnek el.

 • A repölőteren nincs ideiglenes poggyászmegörző szolgáltatás.
 • Poggyászt felügyelet nélkül hagyni a repülőteren szigorúan tilos.
 • Ne fogadjon el semmilyen csomagot vagy táskát egy másik személytől, bármilyen okból!
 • Ne hagyja felügyelet nélkül a csomagjait még néhány másodpercig sem!

 

GYIK

Hogyan történik a szűrés?

Biztonsági szűréshez nagy teljesítményű technikai eszközöket használnak (röntgengépek, rögzített és hordozható fémdetektorok, robbanóanyag-detektorok). Amennyiben indokolt, a kontroll manuálisan is elvégezhető.

 

Mi nem szabad felvinni az utastérbe?

Az utastér az a hely, ahol a repülőgép utasai ülnek.

A poggyász méretétől függően a légitársaság engedélyezheti a kézipoggyászhoz való hozzáférést. Lépjen kapcsolatba a légitársasággal a részletekért.

Az utastérben tilos a következő árukat szállítani:

 • Fegyvereket, hagyományos vagy kézműves, egész vagy több darab, funkcionális vagy sem, valamint ezek részeit;
 • Kézműves robbanó eszközöket, pirotechnika, robbanóeszközök (katonai használatra) és ezek részeit;
 • Gyulékony anyagok vagy eszközöket, klasszikus vagy kézműves, teljes vagy részeiket;
 • Mérgező hatású anyagok, idegi ágensek, radioaktív, savas, gyúlékony, korrozív, háztartási vegyi anyagok stb.;
 • Fehér fegyverek (boxerek, kardok, tőrök, ütők stb.)
 • Bármilyen háztartási eszköz, amely alkalmazható jogellenes beavatkozásra polgári légi közlekedés közben: vágás, szúrás, ütés (kés, balta, kasza, sarló, professzionális szerszámok, ollók, tűk, pengék, szobrok stb) játékok vagy utánzat lőfegyver;
 • Egyéb veszélyes áruk (szóda patronok, oxigénpalackok, lámpák, víz alatti festék, festékhígító, mérgek, 70% -os alkoholtartalom fölötti folyadékok, autós akkumulátorok stb.);
 • Minden olyan tárgy, amely alapos gyanúval szolgál.

 

Mit nem szabad szállítani a feladott poggyászban?

A poggyásztartó az a hely, ahol az utasok feladott poggyászát szállítják.

A következő árukat tilos a poggyásztartóban szállítani:

 • Kézműves robbanó eszközöket, pirotechnika, robbanóeszközök (katonai használatra) és ezek részeit;
 • Gyulékony anyagok vagy eszközöket, klasszikus vagy kézműves, teljes vagy részeiket;
 • Mérgező hatású anyagok, idegi ágensek, radioaktív, savas, gyúlékony, korrozív, háztartási vegyi anyagok stb.;
 • Egyéb veszélyes áruk (szóda patronok, oxigénpalackok, lámpák, víz alatti festék, festékhígító, mérgek, 70% -os alkoholtartalom fölötti folyadékok, autós akkumulátorok stb.).

 

Mi történik azokkal a tárgyakkal, amelyekről a repülőtérről megtudtam, hogy nem vihetem fel magammal a kabinba?

A bejelentkezési (check-in) formaságok a légitársaság pultjánál való megjelenésben teljesülnek, mely teljesítésével elfogadják utasnént az adott személyt.

A check-in pult az a hely, ahol regisztrál, és át adja a csomagokat ellenőrzésre, majd áthelyezésre a repülőgép csomagterébe.

Ha a repülőtéren fedezte fel, hogy a poggyászában egyes tárgyak, például kés, körömvágók, ollók nem engedélyezettek a kabinban, áttehetik őket a feladott poggyászba. Ha az áru nem veszélyezteti a repülő biztonságát, azokat poggyászként lehet regisztrálni.

Továbbá, ha a biztonsági szűrés után el kell hagynom egy tárgyat, vissza tudom szerezni?

Abban az esetben, amikor a tárgyakat nem lehet sem a kabinban, sem feladott poggyászként tovább vinni, akkor a tárgyakat egy különleges dobozba helyezik, melyet mechanikusan megsemmisítenek.

 

Az EU repülőterek új biztonsági szabályai

A folyékony robbanóanyagok új veszélyeinek elleni védelem érdekében az Európai Unió (EU) számos olyan szabályt fogadott el, amelyek korlátozzák a folyadékok mennyiségét, melyeket a biztonsági ellenőrző pontokon keresztül lehet átvinni. Ezek a szabályok az összes olyan utasra vonatkoznak, akik EU belülo repülőtéről indulnak, rendeltetési helyüktől függetlenül.

Ez azt jelenti, hogy a biztonsági ellenőrző pontokon, Ön és kézipoggyászai is ellenőrizve lesznek, az egyéb tiltott tárgyak mellett, a folyadékok ellen. Az új szabályok azonban nem korlátozzák azokat a folyadékokat, amelyeket a biztonsági ellenőrzés után vagy egy EU légitársaság által üzemeltetett légijármű fedélzetén vásárolhat.

Az új szabályok 2006. november 6-án, hétfőn, az EU összes repülőterén és Norvégiában, Izlandon és Svájcban lépnek érvénybe és érvényesek maradnak további értesítésig.

 

Mi új?

A kézipoggyászában csak kis mennyiségű folyadékot szabad felvinni. Ezeknek a folyadékoknak egyenként legfeljebb 100 milliliteres tartályokban kell lenniük. Ezeket a tartályokat átlátszó műanyag zárt csomagolásban kell elhelyezni, és személyenként legfeljebb egy liter folyadékot szabad felvinni. (Lásd az alábbi fotót).

 

A repülőtéren

A biztpnsági ellenőrzés megkönnyítésének érdekében kérjük, hogy:

 • Mutassa be az összes folyadékát az ellenőrző pontokon dolgozó ellenőröknek
 • Vegye le a mellényét vagy a kabátját, mivel külön kell átvilágítani
 • Távolítsa el számítógépeit, laptopját és egyéb elektromos berendezéseket a kézipoggyászából. Ezeket külön kell átvilágítani.

A Marosvásárhelyi Transylvania Repülőteren vagy más uniós repülőtéren átutazó utasoknak lehetőségük van, hogy az EU-n kívüli repülőtereken vámmentes üzletekbe beszerzett folyadékokat szállítsanak a repülőgépek fedélzetén, ha megfelelnek az EU szabályainak. Így csak akkor szállíthatók a fedélzeten ha zárt csomagolásban vannak és nyugta vagy számla is van hozzájuk. Kérjük vegye figyelembe ezt a szabályt vásárláskor!

 

Folyadékok közé tartoznak:

 • víz és egyéb italok, levesek, szirupok
 • parfümgélek, beleértve a sampont és a tusfürdőt
 • krémek, beleértve a fogkrémet
 • szempillaspirál

 

Mi nem változik?

Még mindig szabad:

 • folyadékot szállítani a feladott poggyászban – az új szabályok csak a kézipoggyászra érvényesek;
 • a kézipoggyászban szállítani a gyógyszereket és diétás anyagokat, beleértve a bébiételeket, az utazás során történő használatra. Szükség lesz a receptre;
 • folyadékokat, például italokat vagy parfümöket vásárolni egy uniós repülőtéren lévő boltból, mielőtt bemutatná a beszállókártyáját vagy egy uniós légitársaság által üzemeltetett légi jármű fedélzetén.

Ha azokat külön csomagolásban értékesítették, lezárva, ne nyissák ki, mielőtt átvizsgálnánk – egyébként tartalmukat el lehet kobozni. (Ha átkerül egy uniós repülőtérre, kérjük ne nyissa ki a csomagot, mielőtt át menne a biztonsági ellenőrzésen az átszállási repülőtéren vagy a végső rendeltetési helyén, ha többször is átszállt).

Mindezek a folyadékok kiegészítőképpen szerepelnek a fent leírt, újrazárható műanyag csomagolások mennyisége mellett.

Ha bármilyen kételye merül fel, kérjük, keresse fel a légitársaságot vagy ügynökséget a repülés előtt.

Kérjük, szíveskedjen együttműködni a társaság alkalmazottjaival és a repülőtéri biztonsági személyzettel.

Ezt a dokumentumot az Európai Bizottság, az Európai Légiközlekedési Társulás és a Nemzetközi Repülésbiztosító Tanácsok adják ki.