Marosvásárhelyi Transylvania Repülőtér
10°C
05:21

Airport transfer from the center of Târgu Mureș – see the schedule here

Bemutatkozó – Marosvásárhelyi “Transylvania” Repülőtér

A Marosvásárhelyi Repülőtér a Transylvania nevet hordja, amely mind helyi, mind nemzetközileg elismert márka, a gyönyörű tájai és a kulturális gazdagsága miatt.

A rendkívül kedvező földrajzi helyzete miatt a Marosvásárhelyi Transylvania Repülőtér mind belföldi, mind külföldi főváros viszonylatban – Belgrád, Budapest, Bukarest és Chisinau – előnyösen közel van mindenhez. Kedvező elhelyezkedésének köszönhetően, a Deda-Războieni vasút mellett, az európai E60 Bukarest-Budapest útvonal és a jövőbeli Transylvania autópálya közelében, a repülőtérnek lehetősége nyílik arra, hogy Erdély legnagyobb üzleti, közlekedési és turisztikai központjává váljon.

A Marosvásárhelytől mindössze 14,5 kilométerre található repülőtér könnyedén megközelíthető azok számára, akik utazni kívánnak, barátaikat és családtagjaikat látogatják vagy üzleti útra járnak. A belföldi és a nemzetközi légi forgalom növekedésével a Transylvania Repülőtér támogatja a régió társadalmi-gazdasági növekedését, és hozzájárul a környék bruttó hazai termékének folyamatos növekedéséhez.

Kedvező árai és tarifái miatt a Transylvania repülőtér alternatív közlekedési módot kínál alacsony költségű járatok bevezetésével, ezáltal csökkentve az utazási időt és növelve a célállomáson szeretteivel töltött időt.

A kiszolgálási terület magába foglalja Fehér, Beszterce, Brassó, Kolozs, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Szucsáva megyéket, mintegy 3,9 millió lakossal. A kiszolgálási terület kb. 90 perces autóútra fekszik Csíkszereda, Brassó, Fehérvár és Beszterce városoktól.

2014-ben a repülőtér 4. helyen volt a romániai repülőterek listáján, 343.521 kiszolgált utassal.

A kifutópálya, felújítása után, jelenleg 70 egységnyi teherbírással rendelkezik, amely lehetővé teszi a közepes méretű repülőgépek üzemeltetését.

A 2012-ben nemzetközi repülőtérként elismert Transylvania Repülőtér teljes körű repülőtéri szolgáltatásokat kínál magas színvonalon és kedvező áron, hogy megerősítse pozícióját mint Erdély legfontosabb alacsony költségű repülőtere.

A repülőtér 7 check-in pulttal és több terminállal rendelkezik, melyek összterülete 4 182 m2, csúcsidőnként 400 személyt kapacitással, vagyis 800 000 utas évente. A repülőtéren 180 parkolóhely található. Bent a repülőtéren található pénzváltó, ATM bank automata és az utasok igénybe vehetik az olyan szolgáltatásokat, mint például autókölcsönzés és Duty-Free vásárlás.

 

A Repülőtér Történelme

A Marosvásárhelyi Transylvania Repülőtér 1936-ban alakult, amikor helyszíne mindössze 2,5 km-re feküdt Marosvásárhely városközpontjától, 313 ha területen, a Maros folyó bal oldalán. A koordináták 24 ° 14 ‘keleti hosszúság és 46 ° 33’ északi szélességi fok, amely azt a helyet jelöli meg, ahol 1912. szeptember 4-én Aurel Vlaicu landolt az általa épített repülővel. Az első járatok Bukarest, Kolozsvár és Budapesten irányába voltak, Li 2-es típusú repülőkkel.

1944 szeptemberében a repülőteret és a hangárat felrobbantották a Hitler csapatai, akik visszavonulóban voltak Budapest felé, de egy viszonylag rövid időszak után a Szabad Szó helyi újság a “A diákok ismét repülnek” címmel kiadott egy történetet, amely bemutatta, hogy a járatok már 1945. július 9-én folytatódtak.

A TARS légitársaság 1950 júliusi felavatási járatai Li Típusú repülőgépeken zajlottak a Marosvásárhely – Bukarest útvonalon, és egész évben folytatódtak, mintegy 4.350 utast szállítva. A Marosvásárhelyi Repülőteret az időjárási szabványok szerinti meteorológiai állomással látják el, egy sugárzási központtal, valamint egy LORENZ radiogonométerrel. A nappali jelzéseket piros és fehérre festett fa és fém jelzők biztosították. Ugyancsak 1950-ben, önkéntes munkákon keresztül elkezdődött a hangár rekonstrukciója, míg a Kultúrpalota földszintjén a TARS légitársaság létrehozott egy ügynökséget, mely később a TAROM légitársasággá vált.

A terminál 124 m2-es terjeszkedése és a 7 méter magas irányító torony felépítése mellett 1953-ban a kifutópálya 1100 méterre nőtt, míg a teljes terület 24 ha-al bővült.

1960-ban a Transylvania Repülőtér 18 alkalmazottja Li 2, PO 2, IAR 813, IAR 817, MR 2 és AN 2 típusú repülőgépeket szolgált ki, 19,600 utast szállítva. A következő évben megkezdődtek a munkálatok a repülőtér új helyszínén, a Maros folyó mentén, Vidrátszeg falu mellett, a 24°24’51” keleti hosszúság és a 46°28’04” északi szélesség koordinátták mentén. Molnár Tiberiu volt az első parancsnoka a Marosvásárhelytől 14 km-re, 78 hektáros területen, 294 m tengerszint feletti magasságban levő új Transylvania Repülőtérnek. Az új repülőtérnek egy 1,325 x 30 méteres beton kifutópályája, egy 810 m2-es terminálja, egy 268 m2-es erőműje, egy 299 m2-es ipari épülete, egy a kifutópálya küszöbétől 1100 méterre található 73 m2-es jeladója, egy a kifutópálya tengelyének küszöbétől 1700 m-re levő 29 m 2 -es távadója, egy 2,140 m2-es beton beszállási platformja és egy egyszerűsített jelzőfénye az éjszakai repülések számára, illetve egy ellenőrző tornya volt.

A repülőtér korszerűsítése 1969-ben kezdődött, amikor a Marosvásárhelyi Repülőteret a Vidrátszeg melleti új helyszínen nyitották meg, majd később, 1978-ban a kifutópályát 2000 x 30 + 15 méterre bővítették a fedélzeti platformmal együtt, amely 14.110 m2-re bővült.

Fratean Dan Claudiu parancsnoksága alatt a repülőtér 1990-ben 27.872 utast szolgált ki.

1992-ben, a ROMATSA létrehozásával a repülőtér személyzete szakosodott alcsoportokba szakadt.

1994-ben a repülőtér átfogó fejlesztési projektje került támogatásra. Az “Eurodirect 35” nevű projekt magában foglalta a repülőtéri infrastruktúra és létesítmények fejlesztését a légiforgalmi követelményeknek megfelelően, valamint összehangolásukat rakományzóna, szabad gazdasági övezetet és a vidámpark létrehozásával. Ugyanakkor a Marosvásárhelyi Transylvania Repülőtér lett az ACI Románia első tagja.

A 398-as Kormányrendelet 1997-ből, áthelyezte a repülőtér irányítását a Maros Megyei Tanács kezébe.

A jelző rendszer korszerűsítését 2001-ben indították el, majd a repülőteret új berendezésekkel látták el, hogy jobban tudják kiszolgálni a repülőgépeket, miközben a cég munkatársai hamburgi specializált elméleti kurzusokon és a németországi Lubeck repülőtéren gyakorlati képzéseken vettek részt.

A GAC Hamburg 2002-ben előállítja a “Transylvania Repülőtér potenciáljairól szóló piackutatási és marketingkutatást”, és a repülőtér az ARC tagja lett. 2002-ben Runcan Petru Stefan parancsnoksága alatt a légi forgalom 5 000 utast jelentett, miközben a légiforgalom újbóli elindítása érdekében kampányt indítottak a magas színvonalú de, működési frekvenciától függően, alacsony költségek reklámozásával.

2005 – ben jelentős beruházásokat fejeztek be és helyeztek üzembe, mint például: a repülőtér bővítése, a jelzőfények modernizációja, a peremvédelem biztonságának javítása, míg 12 571 utast szolgáltak ki az első Carpatair és Cimber Air járatok indításával és a Tarom járatainak újraindításával a repülőtérről.

A repülőtér 2006 májusában kapta meg a teljes “Marosvásárhelyi Transylvania Repülőtér” nevet. Ugyanebben az évben elkezdődött a repülőtér első MALEV, WIZZ AIR és BLUE AIR járata.

2012 május 4-én a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadja a 360-as Kormányrendeletet, igazolván a Transylvania Repülőteret mint egy nemzetközi repülőtér. A következő évben 2013. április 30-án az ír légitársaság, Ryanair, a repülőtéren Brüsszelbe és Pisaba indított járatokat.

2010 és 2013 között a Transylvania Repülőtér 380 százalékkal növekedett az utasok számában, Románia legdinamikusabb repülőterévé válva az utasok volumenének szempontjából.

2018. június 25-én a repülőtér újra megnyitotta kapuit a nemzetközi forgalomnak, miután jelentős mértékű javításokat vittek véghez a kifutópályán. A Transylvania Repülőtér új kifutópálya kapacitása 70 egység, ami lehetővé teszi a közepes méretű repülőgépek üzemeltetését.