Targu-Mures

Datat pentru prima oara în documentele vremii în anul 1332 sub numele de Novum Forum Siculorum, orasul Targu Mures amplasat în inima Transilvaniei a avut o existenta marcata de evenimentele istoriei combinate si legate de natia romana, ungara si germana.
Amprenta celor trei natii s-a concretizat si asupra stilului arhitectural al majoritatii cladirilor din oras . Nascut initial ca un loc de targ, unde se întalneau periodic negustorii si locuitorii din zona, el a devenit o asezare permanenta ce s-a dezvoltat dupa toate regulile unui vechi asezamant european în jurul zidurilor cetatii.
Avand azi 175.000 de locuitori, cetatea în jurul careia s-a construit orasul este astazi un loc de agrement si cultura, iar amplasamentul Palatului Culturii si Administrativ gazduieste azi sediul Prefecturii Mures, a Consiliului Judetean Mures si spatii culturale diverse. Amplasamentele de cultura, biserici, muzee si case memoriale cu biblioteci renumite sunt puncte de atractie pentru orice turist din lume.

SOVATA

Statiunea balneoclimaterica Sovata este amplasata la poalele muntilor Calimani la o altitudine de 500 m, la doar 61 km NE de aeroportul Targu Mures, pe raul Tarnava Mica.
Aerul de la Sovata are una din cele mai mari concentratii de ozon din Europa, iar sarea gasita în abundenta în sol a facut sa apara numeroase lacuri sarate. Cel mai mare si mai cunoscut este Lacul Ursu – lac sarat cu un fenomen helioterm aparte. Temperatura la suprafata Lacului Ursu în timpul verii este de 10-20°C, la o adancime de un metru este de 30-40 C, crescand odata cu adancimea. Aceste efecte ale lacului, acumulate cu tratamentele medicale naturiste din cadrul statiunii balneoclimaterice Sovata duc la tamaduiri de boli cardio-respiratorii si ginecologice.
Prima atestare documentara a statiunii dateaza din anul 1597 dar numai în anul 1858 a devenit statiune balneara.

Sighisoara

Situata la 51 km SE de aeroportul Targu Mures pe cursul mijlociu al raului Tarnava Mare, Cetatea Sighisoara a fost construita în anul 1191, dar doar în anul 1280 a fost atestata documentar sub denumirea de Castrum Rex. Construita ca punct fortificat de colonistii germani veniti din Flandra si Saxonia sa apere limita estica a imperiului germanic. Sighisoara este singura cetate din lume ce a fost si este tot timpul locuita fara întrerupere. Turnul cu ceas si figurine umane, bate regulat la orele fixe de sute de ani. La Sighisoara s-a nascut în anul 1431 domnitorul roman Vlad tepes, ce avea sa-l inspire pe scriitorul irlandez Bram Stoker în arhicunoscutul personaj Dracula.

VaNaTOARE

Reliefului variat din zona deservita de Aeroportul Targu Mures a permis oamenilor sa descopere, departe de tumultul oraselor vechi îndeletniciri, pe care stramosi nostri le considerau adevarate profesii, cum ar fi vanatoarea si pescuitul. Putini dintre noi stiu ca în zona transilvana se întalnesc trofeele naturale ale celor mai puternici cerbi , lupi, vulpi, ursi si mistreti din Europa, dimensiunile corporale atinse de aceste animale (ex: cerb – 250 kg) fiind net superioare celor din vestul Europei. Vanatul viguros, salbatic si purtator de trofee deosebite pentru împatimitii acestei activitati; selectat de natura prin competitie, pradatori naturali si conditii de viata deosebite, ofera doritorilor si posesorilor de aparate foto si de arme placeri deosebite, prin metode de vanatoare din cele mai diverse, începand de la panda la dibuit sau chematoare.

PESCUIT

Pentru multi dintre noi abundenta baltilor, lacurilor, a retelei hidrografice bogate din zona, dispuse la toate atitudinile formelor de relief este considerata o adevarata mana cereasca.
Zone cum sunt cele de la saulia, rezervatia de la Zau de Campie la 33 km NE de Aeroportul Targu Mures, zona Sovata si cea a Campul Cetatii, la 38 km E de Aeroportul Targu Mures abunda în pastravi, crapi si diferite alte soiuri de peste, oferind prilejul unei binemeritate relaxari sau posibilitatea cuceririi unui nou trofeu.
Pentru cei care, însa, doresc sa traiasca aventuri pline de tensiune, le recomandam sa-si încerce norocul în adevaratul „Rai” al pestilor – Delta Dunarii, la 500 de km SE de aeroportul Targu Mures.

Mai multe informatii la centrele de informare turistica din: