Aeroportul International Transilvania
0°C
12:27

Transfer aeroport din centrul orașului Târgu Mureș – vedeți programul aici

Detalii despre masurile de securitate coronavirus gasiti aici.

Pentru a avea o calatorie lipsita de incidente neplacute va rugam sa contactati compania aeriana cu care urmeaza sa calatoriti. Aceasta este în masura sa va furnizeze toate informatiile de care aveti nevoie.

Toate persoanele care urmeaza sa calatoreasca, precum si bagajele acestora, se supun controlului de securitate înainte de îmbarcare, pentru prevenirea introducerii la bordul aeronavelor a armelor, explozibililor sau a altor dispozitive, precum si a obiectelor periculoase care pot fi folosite pentru comiterea unui act de interventie ilicita.

  • În Aeroport nu exista serviciul de depozitare temporara a bagajelor.
  • Lasarea bagajelor nesupravegheate în zonele publice ale aeroportului este interzisa.
  • Nu acceptati niciun colet sau bagaj al altei persoane, indiferent care ar fi motivul!
  • Nu va parasiti bagajul nici macar pentru cateva secunde!

Intrebari frecvente

Cum se efectueaza controlul de securitate?

Pentru efectuarea controlului de securitate sunt utilizate echipamente tehnice de înalta performanta (aparate cu raze X, detectoare de metale fixe si portabile, detectoare de explozibili). Daca situatia o impune, controlul se poate efectua si manual.

Ce nu am voie sa transport în cabina?

Cabina este locul din avion unde sunt instalati pasagerii.

În functie de dimensiunile bagajului, compania aeriana va poate permite accesul în cabina cu un bagaj. Contactati compania aeriana pentru detalii.

Este interzis sa transportati în cabina urmatoarele categorii de bunuri:

  • arme de foc, clasice sau artizanale, întregi sau demontate, în stare de functionare sau nu, precum si parti componente ale acestora;
  • dispozitive detonatoare artizanale, produse pirotehnice, dispozitive explozive (de uz militar) si componente ale acestora;
  • substante sau dispozitive incendiare, clasice sau artizanale, întregi sau componente ale acestora;
  • substante toxice de lupta, incapacitante, neuroparalitice, radioactive, acizi, inflamabile, corozive, substante chimice de uz gospodaresc etc.;
  • arme albe (boxuri, sabii, pumnale, bate etc.);
  • orice obiect de uz gospodaresc ce poate fi folosit în actiuni de interventie ilicita împotriva aviatiei civile prin taiere, împungere, lovire (cutite, topoare, satare, coase, secere, scule profesionale, foarfeci, andrele, lame de ras, statuete etc.)
  • jucarii sau imitatii de arme de foc;
  • alte obiecte periculoase (cartuse de sifon, butelii de oxigen, lampi subacvatice, vopsea, diluant de vopsea, otravuri, alcool în concentratie de peste 70%, baterii auto etc.);
  • orice alt obiect care da motive întemeiate de suspiciune.

Ce nu am voie sa transport în bagajul de cala?

Cala este acel loc din avion în care sunt transportate bagajele înregistrate ale pasagerilor.

Este interzis sa transportati în cala urmatoarele categorii de bunuri:

  • dispozitive detonatoare artizanale, produse pirotehnice, dispozitive explozive (de uz militar) si componente ale acestora;
  • substante sau dispozitive incendiare, clasice sau artizanale, întregi sau componente ale acestora;
  • substante toxice de lupta, incapacitante, neuroparalitice, radioactive, acizi, inflamabile, corozive, substante chimice de uz gospodaresc etc.;
  • alte obiecte periculoase (cartuse de sifon, butelii de oxigen, lampi subacvatice, vopsea, diluant de vopsea, otravuri, alcool în concentratie de peste 70%, baterii auto etc.).

Ce se întampla cu obiectele despre care am aflat în aeroport ca nu am voie sa le transport în cabina?

Formalitatile de înregistrare (check-in) constau în prezentarea la ghiseul unei companii aeriene pentru a fi admis ca pasager al unui anumit zbor.

Este locul în care va înregistrati bagajele si le predati pentru a fi verificate si apoi transportate în vederea îmbarcarii în cala aeronavei.

Daca ati aflat abia în aeroport ca obiectele din geanta dv. precum briceag, cleste de unghii, foarfece, cutit nu sunt admise în cabina, le puteti transfera în bagajul de cala.

Daca aceste bunuri nu pun în pericol siguranta aeronavei, acestea pot fi înregistrate ca bagaje de cala.

De asemenea, daca în urma controlului de securitate trebuie sa abandonez un obiect, acesta îmi va fi restituit?

În cazul în care, din diferite motive, obiectele interzise transportului în cabina, nu au fost nici înregistrate ca bagaje de cala, nici predate companiei aeriene transportatoare, atunci bunurile vor fi abandonate în cutii special destinate si distruse mecanic.

Noile reguli ale Uniunii Europene privind securitatea în aeroporturi

Pentru a va proteja împotriva noilor amenintari cu explozibili lichizi, Uniunea Europeana (UE) a adoptat o serie de reguli care restrictioneaza cantitatea de lichide pe care le puteti trece prin punctele de control de securitate. Aceste reguli se aplica la toti pasagerii care pleaca de pe aeroporturi din UE indiferent de destinatia acestora.

Aceasta înseamna ca la punctele de control de securitate, dumneavoastra si bagajele dumneavoastra de mana vi se vor controla de lichide, suplimentar fata de alte obiecte interzise. Totusi, noile reguli nu limite­aza cantitatea de lichide pe care le puteti cumpara din magazinele aflate dincolo de locul unde prezentati taloanele de îmbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de o companie aeriana din UE.

Noile reguli se aplica începand de Luni, 6 Noiembrie 2006, pe toate aerporturile din UE, precum si din Norvegia, Islanda si Elvetia, si sunt valabile pana la o înstiintare în prealabil.

Ce este nou?

Vi se va permite sa luati doar cantitati mici de lichide în bagajul de mana. Aceste lichide trebuie sa fie în recipiente individuale de maximum 100 mililitri fiecare. Trebuie sa puneti aceste recipiente într-un ambalaj din material plastic transparent, care se poate reînchide, dar nu mai mult de un litru per pasager. (priviti foto mai jos).

La aeroport

Pentru a veni în ajutorul operatorilor de control de secuntate, trebuie:

  • sa prezentati operatorului pentru examinare toate lichidele pe care le aveti, în punctele de control
  • dezbracati jacheta sau pardesiul. Acestea vor fi controlate separat
  • scoateti computerele, laptop si alte echipa­mente electrice din bagajul de mana. Acestea vor fi scanate separat.

Pasagerilor în tranzit prin Budapesta sau alt aeroport din UE Ii se va permite sa aduca la bordul aeronavelor lichide cumparate din magazine tip Duty Free de pe aeroporturi din afara spatiului UE, daca îndeplinesc cerintele regulilor UE. Astfel, acestea pot fi aduse la bord doar în ambalaje sigi­late, cu chitanta sau factura doveditoare.

Va rugam sa luati în considerare aceasta regula la cumparare!

Lichidele includ:

  • apa si alte bauturi, supe, siropuri
  • parfumuri
  • geluri, inclusiv geluri de par si de baie
  • paste, inclusiv pasta de dinti
  • mascara

Ce nu se schimba?

Dumneavoastra înca puteti:

  • sa împachetati lichide în bagajele de cala — noile reguli se aplica doar pentru bagajele de mana;
  • sa luati în bagajul de mana medicamente si substante pentru dieta, inclusiv hrana pentru copii, pentru folosinta în timpul calatoriei.Vi se va cere reteta;
  • sa cumparati lichide cum ar fi bauturi sau parfumuri dintr-un magazin de pe un airport din UE, situat inainte de locul unde prezentati talonul de îmbarcare, sau, de la bordul aerona­velor operate de o companie aeriana din UE.

Daca sunt vandute în ambalaje speciale, sigilate, nu le deschideti înainte de a vi se face controlul de securitate — altfel, continutul acestora poate fi confiscat. (Daca sunteti transferat într-un aeroport din UE, nu deschideti ambalajul înainte de controlul de securitate la aero­portul de transfer, sau la ultimul, daca tranzitati mai mult decat o data).

Toate aceste lichide sunt aditionale la cantitatile din ambalajele din material plastic, care se pot reinchide, mai sus mentionate.

Daca aveti mic indoiala, va rugam sa intrebati la companie sau la agentie inaintea ca latoriei.

De asemenea, va rugam sa cooperati Cu personalul companiei, cat si Cu cel de securitate din cadrul aeroportului.

Acest document a fost emis de Comisia Europeana, Asociatia Transportatorilor Aerieni Europeni si Consiliul Aeropor­turilor Internationale Europene.